Hårfärg x 6!



Jag tyckte att det skulle vara kul att fixa frillan lite såhär i utlandet så att man kunde få en lite nyare look! Jag bestämde mig för en (med svenska mått) mörkblond färg enligt färgkartan. Efter tre misslyckade försök och en otroligt kycklinggul josse sa jag att det inte skulle duga! Vi försökte istället oss på en mörkare ton. Jag ville ha en brun ton och min frisörvana superkvinna (Malin) rådde mig att välja en färg med en gnutta röd i för att undvika det gröna resultatet som tydligen är vanligt hos blonderade som vill bli brunetter! Jag ville inte bli grön, så vi diskuterade (så gott det gick med kineser som inte pratar engelska) och tillslut hittade vi en färg som skulle passa. Vi hade till och med en bild som dom kunde gå efter!

Tydligen skulle denna förvandling bestå i tre steg. Först blev jag grååå som en gammal gammal gumma! Sen blev jag rödlätt ljusbrun och det såg i jämförelse med tidigare färger riktigt snyggt ut. Men det sista steget skulle ge mig en mörkare brun ton som skulle passa mig mycket bättre. Nu i efterhand var det ett dumt beslut!!! Killen hade uppenbarligen aldrig blandat en brun hårfärg tidigare för det som såg lila ut ett tag blev KOLSVART och blev ett dråpligt slag för min kalufs! Inte bara är det en ful, dassig, risig svart färg som gav det den där svinto-looken, dom färgade mina öron, min panna och min nacke grå!

Ni ser ju på näst sista bilden att den ljusbruna färgen faktiskt inte är så tokig ändå.... SUCK!

Det blev mindre kalabalik när jag såg resultatet och vägrade låta dom fortsätta. "Chefen" ville platta mitt hår för att det skulle bli mer likt hon på bilden och tydligen framkalla den brua färgen! Jag reste mig rakt upp ur stolen och sa att jag vägrar att betala för det. dom har förstört mitt hår så jag gick raka vägen ut därifrån!

Dawid, Malin och vår oumbärlige Hao (som kan flytande kinesiska) stod kvar i säkert tjugo minuter och slogs för min heder och mitt hår.

Det slutade med att vi betalade 100 spänn för 6 omgångar färg som totalförstört mitt hår med deras löfte om att få tillbaka dom om vi kunde hitta någon som skulle kunna lyckas med den färgen vi hade önskat... Pinsamt alltihopa! Vilken yrkesman skulle låta en kund gå igenom det här utan att ens få så mycket som en ursäkt? En läxa lärd den hårda vägen. Vi får se vad jag ska göra nu...

Jag lägger upp en bild senare, har inte kameran här :(



SHANGHAI i morgon!!

Några dagar av lite fest, lite skoj, lite sightseing och mycket shopping!! :)



Lite snabb recap bara:

Vi var på zoo, det var öde på människor, men lite djur såg vi, dock inga pandor :(

Vi käkade middag med alla svenskarna på Brazilian Steak House! KÖTTKÖTTKÖTT!!! Lägger upp bilder sen!

Vår skola (HKR i kristianstad) är helt kass. vi har inte fått något som utlovades oss när vi sökte till programmet. Inte ens kurserna är de samma. Vi har själva fått styra upp nya kurser med universitetet i Ningbo. Riktigt dåligt av HKR! (skriver med negativiteter om det sen)

Just det! Hösten är här! Värmen är borta och regnet och stormen har tagit dess plats.


Hmm... det var nog de stora.


På tal om "stora", vad gillar ni den här killen?


Jo det är sant! Men jag såg den inte med egna ögon för då hade jag inte suttit här i Kina idag...



Jag hör av mig när vi kommer hem!!

KRAMAR

Schule Schule jeden tag!

God eftermiddag, mina vänner!

Här är klockan ungefär halv fem och hos er är hon bara halv elva. Vi här på södra halvklotet har precis avslutat vår arbetsdag, effektiva som vi är, medan ni nordbor fortfarande släpar efter med er tidiga förmiddag :)

Idag har vi haft vår andra lektion med "Skrikaren"! Han är absolut den roligaste läraren vi har :D Han är den enda, som med äkta inlevelse och motivation nöter in de kort små fraserna i våra värmetröga skallar. Vi får turas om att vara lärare på hans lektioner, vi får göra små sketcher, svenskarna får ropa sina fraser till mexikanarna som ropar tillbaka, vi lär oss små hälsningsgester och får stå i givakt och hojta "Wo men! Ta men! Ni men!!!" Helt galen nazivarning!

På tal om det, kan en liten incident idag bildligt beskriva stämningen som stundtals råder i klassrummet. När en av våra klasskamrater (nämner inga namn) står framme vid tavlan med uppdrag att agera "lao xi" och ska leda oss i slagorden blir det sån stämning att hans arm flyger upp i en rak, snett uppåtpekande rörelse... Han tvärstannar och inser bestört vad som hände och brister sedan ut i asgarv tätt följd av resten av klassen! Det blev så komiskt att just det outtalade plötsligt blev så närvarande :) En kul lektion hade vi i alla fall!


Under fredagens sista lektion var det pinyin (uttal) som gällde i vår hörövningsklass. Och eftersom att all inlärning verkar vara lärarledd här med minimalt eget ansvar, så satte sig läraren ned med oss och satte på följande videoklipp på projektorn. Den söta lilla barnrösten leder oss i sång genom alla tänkbara uttal i det kinesiska språket... Och vår enda uppgift var att upprepa i kör (som vanligt). Det var gulligt den första gången, men efter tionde och tolfte gången började tålamodet tryta...
 (Om jag lyckats med detta, ska ni bara behöva trycka på play!)



Gulligt va? :) Men det känns som att man går på lågstadiet igen...


Även vår tredje lärare, som vi har i grammatik lär oss pinyin. Och om ni tror att jag överdriver när tjat och enträgen repetition är den enda rätta vägen kan ni ju se själva:

(Notera de motiverade kroppshållningarna och fokuserade blickarna...eller inte...)




Nu är det matdags för oss, klockan står nu på 18:01 och jag har krånglat och trixat för att få upp dessa videor tll er! Men nu vet (tror) jag att jag kan!

Skriver lite om vårt besök på djurparken senare, men tyvärr blev det inga pandor den här gången... :(


Kramar från Kina!!

Lite länkar!

Har lagt upp två av klasskompisarnas bloggar under länkar, om ni vill höra om resan ur någon annans perspektiv :)

Nu ska vi springa iväg till skolan igen och skicka ett fax till Sverige! Det här kan gå precis hur som helst :)

Vi hörs ikväll!

Kramis

 (Vi går inte BARA i skolan här!)

Friterad lycka!

Idag var en bra dag :)

Skolan slutade klockan halv tolv, vi gick hem och sov i några timmar, sen åkte vi in till Ningbo City och där, mina vänner, åt vi KFC - Kentucky Fried Chicken!

Den kacklande motsvarigheten till McDonald's var en riktig höjdpunkt i vår kulinariska ryggsäck!


En duktig meny för rimliga 64 kr! Notera 1,5 liters pepsin som ingår :)Mmmm kyckling popcorn!Filip och Nygren pressar ner liite till med mycket viljestyrka och ingen hunger :)




För att fortsätta på tema: Mat, så kan jag nu dela med mig av bilden på helstekta ankhuvuden samt deras halsar:

Helstekta ankhuvuden. Namnam.... :)

Speciellt trevligt var det när jag gjorde Malin, Ngan och Lisette sällskap på ett lokalt matställe och killarna vid bordet bredvid får in ett huvud och börjar snaska.... Tydligen är hjärnan smaskig att suga ut ur skallen och de snuttade förnöjt på delarna av näbben, inte alltför olikt våra metoder för att äta en saftig kräfta!


Jag har lyckats fotografera vår favoritwokare in action!


Bara att peka och plocka för en personligt anpassad wok, för oss som inte kan läsa menyn :)Med Inte alltid så lyckat, eller?





I morgon slutar vi lika tidigt som vi gjorde idag, 11.35, så vi har bestämt oss för att åka några stycken och besöka stadens zoo! Vi vill se pandorna :)

Förhoppningsvis kan helgen även bringa lite shopping med billiga väskor och skor !



Skriv gärna en liten rad och tala om hur ni har det där hemma! Jättekul när ni hör av er :)

Kram på er alla!!

No to piszemy!

Hello, Ni hao (=czesc) !

Przepraszamy ze jeszcze nic nie pisalismy poprostu nie wystarczylo nam czasu. Juz tutaj jestesmy okolo tygodnia, i chcemy tak szybko opisac ten tydzien.

Wyjehalismy z Szwecji w tamta srode (10 wrz.) i bylismy tutaj 11 wrz. w czwartek. Czas u nas jest 6 godz naprzod, czyli polska albo szwecka godzina plus 6 godz. Jak dotarlismy to odrazu dostalismy kluczke do pokoju ale internet troche nam na poczatku niedialal. Pokoj jest fajny i dobrze ze mamy klimatyzacje, bo tak to bysmy niewytrzymali.

Tutaj jest bardzo cieplo. Bardzo sie pocimy, temperatura ok 36 stopni. Ale za ok. 2 miesace sie ochlodzi o 10 stopni.
W ten wtorek zaczela sie szkola, a do wtorku mielismy wolne. Pare razy bylismy w centrum miasto Ningbo, ktore lezy ok. 10km od naszego hotelu. My mieszkamy na terenie uniwersytetu. Taksuwka kosztuje okolo 20 chinskich juan (ok. 20 szwedzkich koron i 4 polskich zlotych).

Juz 3 razy bylismy w szkole, i tam narazie sie uczymy chinskiego, gramatyki, litery i wymowy, Jest bardzo trudne, ale jakos tam nam ide :P Szkola jest ogromna i ladna, ale agregaty od klimatyzacji troche psoje widok na budynki. Najtrudniejsze jest pisanie chinskich liter, bo oni nie maja liter tylko "rysunki".

Jedzenie tutaj jest lepsze niz myslelismy. Jest duzo dobrego i duzo niedobrego. W chinach tez duzo uzywaja oljeu do jedzenia. Za 5 juan (5koron, 50gr.) mozna zjesc obiad. W miescie i restauracjach jest troche drozej ale i tak tanio. W ladnej restauracji placimy za 2 osoby 100 juan ok. 100 kr i 40 zl za dobre obiady, po jednym piwie i po jednym picu. Wiec ceny sa okej, tutaj sie dobrze zyje.

W centrum miasta jest bardzo ladnie, podoba nam sie. Jest czysto i WIELKIE budynki i drogi. Tu gdzie mieszkamy jest troche brudniej ale tez sprzataja, i tez nam sie podoba. W okolicach szkoly (tu gdzie mieszkamy) wiecej sie widzi chinskiej kultury. Tutaj wszyscy nieumija angielskiego, jest trudno, ale umiemy pare slöw i mozna sie dogadac.

Dzis bylismy w szkole i potem pojechalismy na miasto zeby zjesc w KFC (amerykaniska restauracja ktora sprzedaja dania tylko z korczaka, bylo bardzo dobre:D

Zaraz idziemy spac bo jest juz pozno. Jutro jedziemy do szkoly mamy tylko jedna lekcje, i potem jedziemy z cala klasa do zoo, patrzyc na pandy. Mamy nadzieje ze bediemy miec fajny pobyt. Obiecujemy ze bedziemy wiecej pisac, nieraz codziennie a nieraz co drugi dzien.

Nadole pare zdjec tu dodam...

Kochamy Was.

Dawid i Josefin

......ZDJECIA....


Chinskie jedzenie, bardzo dobre!


Polowa naszej klasy, tez w sirodku to jeden z naszych nauczycieli, reszte to koledzy (szwedi)


Jeden z parkow kolo szkoly. Wszysdkie bydynki to szkola, i jest ich jeszcze wiecej.

Vacker skolbyggnad. Utanpå...
Jeden z budynkow do ktorego chodzimy


Drogi park, i te budynki tez naleza do szkoly



Nasza toaleta.


Josefin w restauracji.



Ja turaj biore ryz.


Nasz balkon, a tam nadole to sklep.


Nasze wejscie do pokoju, i garderoby.


loszko.


Wejscie do pokoju, po lewej stroy sa te garderoby.

En mycket god investering! Både varmt och kallt vatten för bara 45 kronor. Sju kronor per dunk à 19 liter!
20 litrow wody kosztuje 7 koron ( 2,5 zl) i tu trzeba duzo pic.


Jedzenie za 50 groszy, 5 koron. Jemy patykami


Miasto kolo nas. Centrum jest duzo duzo wieksze. Tutaj to miasteczko kolo szkoly.

Gott käk!

God afton god afton!

Idag har vi varit i skolan för andra dagen i rad och det går ganska bra faktiskt :) För tillfället läser vi bara mandarin och förmodligen börjar affärskulturkursen senare... Vi har inte riktigt fått någon information av skolan alls... Men vi hoppas att det löser sig!

Kursen är indelad i tre delar; tala, lyssna och grammatik, med tre olika lärare uppdelat på veckans alla dagar. Den första lektionen, första dagen kom lite som en chock. För det första möttes vi av tusentals kineser, som alla skulle klämmas in i skolan och dessutom insåg vi att den byggnad där vi skulle hålla till var den enda delen av skolan som inte hade hundratals AC-fläktar hängandes ut genom fönstren! Och då är det alltså förmiddag, med gassande solsken, ångbastufuktig luft och över 30 grader utan minsta lilla bris. Happy day! Men åtminstone fanns takfläktar som gjorde det hela ganska uthärdligt :)

Läraren visade sig vara en riktig karaktär! :D Han stormar in och börjar skriva kluddriga tecken på svarta (gröna) tavlan och vänder sig sedan om och ropar ut det som han hävdar att han har skrivit. Vi inser inte med en gång att han förväntar sig att vi ska upprepa, men snart fattar vi galoppen. Men det duger tydligen inte att viska fram otydlig kinesiska... NEJ vi ska SKRIKA!

WO SHI RIDIEN REN!!!

Om ni tror att ett gäng blyga studenter från Kristianstad ställer sig upp och skriker för full hals helt utan vidare så tror ni fel :) Han reser oss upp i våra bänkar och lockar lekfullt att vi ska föreställa oss att vi är helt ensamma. Titta inte på varandra. Låtsas att ni är ensamma på jordklotet och ni måste lära er denna mening! SKRIK (och så demonstrerar han hur man skriker när man är ensam på jordklotet...)

Efter mycket tjat och hundra gånger i kör upprepande wo shi ridien ren så uppnår vi tydligen tillfredsställande ljudnivå och vi står som ett gäng äkta kommunister i uniform (fast utan uniform) och skriker ut slagorden!

Typiskt osvenskt.

Men vi lärde oss i alla fall meningen och några ytterligare, så antagligen kan det ses som en godtagbar inlärningsteknik. Lektionen fortsatte med upprepningar och upprepningar och ja... upprepningar... Otroligt stimulerande för någon som är uppväxt i ett land som uppmanar till kreativt tänkande.... :)

Men han var liten och snäll, läraren. Det var ju tur det! De andra två lärarna vi har är något mer tillbakadragna och inte alltför diktatoriska, men heller inte alls lika underhållande... Vågskålar... :)

Vacker skolbyggnad. Utanpå...
Några i klassen samlade med den gallskrikande läraren i mitten :)


Det har blivit mycket god mat dessa dagar, och jag som trodde att man skulle kunna tappa ett kilo eller två under vistelsen... Alla kineser är ju jättesmala och visst äter man väl rätt nyttigt i Asien? Nope! Bara olja! Olja, olja, olja! Men god mat har man lyckats hitta även utanför de västerländska klassikerna; hamburgare, pommes och pizza :)

Mycket olika woker, soppor och sallader. Har bl.a. smakat på ål och musslor tillagat på kinesiskt vis med MYCKET chili! Även lamm, fläsk, kyckling och diverse fiskar. Vi såg idag helstekta ankhuvuden(!) men jag hade inte kameran med, men det ska jag definitivt visa er! Tjusigt uppradade bredvid varandra... näbb och allt.




På rummet är det nudlar på burk som gäller :)

Men man kan ju också påpeka att matkulturen har gjort sig påmind ibland oss också. Och även om man tål den och ingen hittils har blivit särskilt svårt sjuk, så är det inte ovanligt att några har mer bråttom att komma hem än andra :)


Ta hand om er allihopa!

Dsai-jian!

Hej då!

Witamy !

Witamy na blogu!

Jutro wiecej napiszemy, teraz tylko testuje !

Do jutra, Dawid i Josse

Introducing Ningbo, China!

Efter ett långt och välkomponerat inlägg lyckades jag med konststycket att radera heela texten... Jag blir så trött...

Aja... happy mooncake day (mid autumn day!)... eller helg... eller vad det nu är vi firar här! Igår morse väcktes vi av en glad dam som skriker "Happy mooncake day!" genom koridorerna här. Sen knackar hon på hos alla inackorderade och ger oss en fin, klassisk månkaka. Man blir ju lite perplex, men vilken fin gest :)




Nu har vi varit här i sex dagar och har äntligen lyckats få internet att fungera hjälpligt. Efter mycket klurande och knappande och förbannande av personer och maskiner har vi nog kommit fram till att det är internetkabeln som, efter minst hundra kapningar och skarvningar under årens lopp, börjat glappa. Men nu är vi igång!

Vi har under veckans lopp lyckats bekanta oss något så när med vår nya omgivning. Vi bor på ett hotell på skolans campus i utkanten av staden Ningbo. Här är det långt till den hektiska storstadskänslan som finns inne i centrum med pulserande citytempo, tusen mopeder och bilar och stora internationella affärskedjor och lyxiga butiker. I vår lilla del av staden känns det "riktiga" Kina mycket mer påtagligt. Trasiga gator, skrangliga bilar och cykeltaxis och osiga gatumatstånd ger tillsammans med den heta, fuktiga luften en riktigt asiatisk feeling :)





Det finns så mycket mer vi vill fotografera, men så klart har man lämnat kameran på rummet varje gång man inser tillfället! Men å andra sidan har vi ju fyra månader på oss. Vi måste ju lägga upp bilder på skolan och skolomådet, hotellet utifrån och bilder på storstan och marknaderna! Men det kommer, det kommer!

Definitivt ska vi lägga ut bilder på de suveränt duktiga gatukockarna, som snabbt och enkelt slänger ihop en wok efter dina önskemål, bara att peka och plocka (fem kronor och den är din)! Rent av imponerande är deras förmåga att slänga ihop en wrap-liknande brödrulle från deg till en färdig take away-rätt på bara minuten. Priset på tre hela kronor gör att man utan problem skulle kunna äta detta smaskiga chilistarka brödpaket flera gånger i veckan :)

Ni ska få se lite bilder på vårt lilla rum, som vi delar med små kackerlackor och andra sällskapdjur. Men de vi stött på hittills är relativt små och ofarliga :)

En mycket god investering! Både varmt och kallt vatten för bara 45 kronor. Sju kronor per dunk à 19 liter!


Här lever och frodas vi med lyxig air condition, som gör den svettiga världen utanför lite mer dräglig!



Nu är klockan långt över midnatt och vi har vår första skoldag i morgon klockan 10.00.

Nu har ni fått en liten inblick i hur vi har det och nu ska vi bli mycket bättre på att uppdatera er om vårt lilla äventyr, nu när internet är mer lättåtkomligt! :)

Ha det så bra alla där hemma, vi saknar och tänker på er!

Kramar

//Josse och Dawid

Here we Blogg!

Testing testing!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0