Gott käk!

God afton god afton!

Idag har vi varit i skolan för andra dagen i rad och det går ganska bra faktiskt :) För tillfället läser vi bara mandarin och förmodligen börjar affärskulturkursen senare... Vi har inte riktigt fått någon information av skolan alls... Men vi hoppas att det löser sig!

Kursen är indelad i tre delar; tala, lyssna och grammatik, med tre olika lärare uppdelat på veckans alla dagar. Den första lektionen, första dagen kom lite som en chock. För det första möttes vi av tusentals kineser, som alla skulle klämmas in i skolan och dessutom insåg vi att den byggnad där vi skulle hålla till var den enda delen av skolan som inte hade hundratals AC-fläktar hängandes ut genom fönstren! Och då är det alltså förmiddag, med gassande solsken, ångbastufuktig luft och över 30 grader utan minsta lilla bris. Happy day! Men åtminstone fanns takfläktar som gjorde det hela ganska uthärdligt :)

Läraren visade sig vara en riktig karaktär! :D Han stormar in och börjar skriva kluddriga tecken på svarta (gröna) tavlan och vänder sig sedan om och ropar ut det som han hävdar att han har skrivit. Vi inser inte med en gång att han förväntar sig att vi ska upprepa, men snart fattar vi galoppen. Men det duger tydligen inte att viska fram otydlig kinesiska... NEJ vi ska SKRIKA!

WO SHI RIDIEN REN!!!

Om ni tror att ett gäng blyga studenter från Kristianstad ställer sig upp och skriker för full hals helt utan vidare så tror ni fel :) Han reser oss upp i våra bänkar och lockar lekfullt att vi ska föreställa oss att vi är helt ensamma. Titta inte på varandra. Låtsas att ni är ensamma på jordklotet och ni måste lära er denna mening! SKRIK (och så demonstrerar han hur man skriker när man är ensam på jordklotet...)

Efter mycket tjat och hundra gånger i kör upprepande wo shi ridien ren så uppnår vi tydligen tillfredsställande ljudnivå och vi står som ett gäng äkta kommunister i uniform (fast utan uniform) och skriker ut slagorden!

Typiskt osvenskt.

Men vi lärde oss i alla fall meningen och några ytterligare, så antagligen kan det ses som en godtagbar inlärningsteknik. Lektionen fortsatte med upprepningar och upprepningar och ja... upprepningar... Otroligt stimulerande för någon som är uppväxt i ett land som uppmanar till kreativt tänkande.... :)

Men han var liten och snäll, läraren. Det var ju tur det! De andra två lärarna vi har är något mer tillbakadragna och inte alltför diktatoriska, men heller inte alls lika underhållande... Vågskålar... :)

Vacker skolbyggnad. Utanpå...
Några i klassen samlade med den gallskrikande läraren i mitten :)


Det har blivit mycket god mat dessa dagar, och jag som trodde att man skulle kunna tappa ett kilo eller två under vistelsen... Alla kineser är ju jättesmala och visst äter man väl rätt nyttigt i Asien? Nope! Bara olja! Olja, olja, olja! Men god mat har man lyckats hitta även utanför de västerländska klassikerna; hamburgare, pommes och pizza :)

Mycket olika woker, soppor och sallader. Har bl.a. smakat på ål och musslor tillagat på kinesiskt vis med MYCKET chili! Även lamm, fläsk, kyckling och diverse fiskar. Vi såg idag helstekta ankhuvuden(!) men jag hade inte kameran med, men det ska jag definitivt visa er! Tjusigt uppradade bredvid varandra... näbb och allt.




På rummet är det nudlar på burk som gäller :)

Men man kan ju också påpeka att matkulturen har gjort sig påmind ibland oss också. Och även om man tål den och ingen hittils har blivit särskilt svårt sjuk, så är det inte ovanligt att några har mer bråttom att komma hem än andra :)


Ta hand om er allihopa!

Dsai-jian!

Hej då!

Kommentarer
Jessica och Philip

Hej vänner!

Vilken lugn och harmonisk studietid ni verkar få... Hoppas vi kan vara vänner när ni kommer hem också, och att ni inte utövar kinesisk inlärningsteknik på oss:) Allt bra hemma, kallt börjar det bli.. Ha det fint!

2008-09-18 @ 14:48:23
Farmor

Hej på Er.

Vad trevligt ni verkar ha det, det är ju tur att ni

äntligen har kommit på vem som är kompis med tomten.

Hoppas att ni får detta meddelande, här ramlar löven

och det blir mera och mera höst. Kramar till er båda.

Vi längtar. Farmor o Farfar

2008-10-17 @ 17:40:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0