"Hemma" igen! - The war continues...

Då var man tillbaka i lilla Ningbo igen! Okej, staden har 5,6 miljoner invånare, men jämfört med Shanghais närmare 19 miljoner känns det ganska  tryggt och hemvant att komma tillbaka till småstadslivet man är bekväm med :) Just nu har jag slagit mig ner i en fåtölj med datorn och en kopp Nescafé snabbkaffe. Man kan nästan känna sig lite som hemma för en stund :) Och inte minst när jag nyss har fått njuta av några små exemplar av Djungelvrål och till och med en klubba av samma sort!! Tack Klas! :)

Men med småstadslivet kommer småstadsbekymren... Kackerlackorna hade gjort sig riktigt hemmastadda i vårt rum under vår resa, så det var bara att sätta upp garden och vara beredd med pappershanddukar och glasburkar...! Inatt hade jag en vid huvudkudden som Dawid upptäckte och lyckades skrämma iväg. Jag tror inte att han lyckades haffa den, men vad jag minns tydligt är hur oberörd jag var av påhälsningen och det känns ganska skönt att man inte längre får panik när det kryper i hörnen... Jobbigt att vara rädd för insekter hela tiden. Desto värre är det med myggen, som förföljer oss vart vi går. Myggbett nästan i handflatan gör att jag börjar misstänka någon slags mutation av de små djävulskrypen... Annars är det fötterna som är värst utsatta eftersom sängen är lite kortare än den svenska standarden. Detta betyder att man nästan alltid sover med fötterna utanför och de blir ett lovligt byte för hungriga eller bara sticksugna flygdjur!

Men det är ändå skönt att vara tillbaka från Shanghai! Det var i alla fall semester och absolut värt att beöka igen! en jättevacker stad, det lilla vi hann se, och underbar shopping! Vi har bestämt oss för att skippa så gott som all klädes- och skoshopping i Ningbo och spara den till framtida Shanghai-resor. Om ni tittar på bilden förstår ni kanske vad jag syftar på :)




Vi har haft några riktigt trevliga dagar i storstan och det har inneburit lite fest, lite middagar, lite sightseeing, lite gamla återseenden och en hel del shopping!

Två av dagarna tillbringade vi på Qi Pu Lu Marknaden där man inte bara hittar inhemska designer och mindre fina smycken, men också vääldigt mycket kopior av de stora märkena. Det var bara det att trängseln var nära på olidlig! Så mycket folk och försäljare som drog och slet i en... alla ville att man skulle köpa från just dem och de hade också mycket strategiskt placerat ut folk som fångar turister redan vi ingången och sedan vägrar lämna ens sida under hela dagen! Ganska irriterande när man som svensk värdesätter sitt personliga utrymme rätt så högt. Men också ganska bra när dom visar en vart man hittar olika varor. Visserligen samarbetar ju butikerna med varandra och beroende på vem som fångar en i början hamnar man i olika ändar av marknaden. Men vi lyckades göra mer eller mindre framgångsrika fynd. Vissa tröjor och väskor prutade man stenhårt på länge och gick nöjd därifrån för att bara några minuter senare hitta exakt samma vara till ett mycket lägre utgånspris och ännu större prutmån! Men andra grejer gjorde man riktiga kap med. Framgångar och bakslag går nog ganska jämnt upp i slutändan och när allt kommer omkring så skulle man aldrig hitta samma priser hemma. Vi går nog med vinst ifrån det här ändå :)

En av kvällarna gick vi till ett ställe som kallas BonBon och som har ett koncept som tydligen ska vara ganska vanligt i Shanghai: Betala inträde och drick så mycket du vill! För flickor gällde 100 kr och pojkar 150. Ni kan ju tänka er hur stämningen var därinne framåt småtimmarna. Det låg folk strödda över klubben, sovandes, kräkandes eller bara allmänt förvirrade. Vi kunde lägga band på oss relativt bra om man jämför med de känsliga små kineserna. Vi vikingar är lite tuffare ;)

Det var ändå en riktigt bra klubb, med bra musik, underhållande DJs, god dricka och snygga lokaler.





Men mitt upp i allt kalas och all shopping, så hann vi faktiskt med lite sightseeing också! Sista kvällen tog vi oss ner till Pudong och kännde oss små bland alla skyskrapor. För att känna oss lite större tog vi hissen upp i en av skraporna, Jin Mao Tower, som inhyser världens högsta hotell - Grand Hyatt Shanghai (53e - 87e våningen). Vi slog oss ner i en av världens högst belägna barer (Cloud 9 på 87e våningen) och tog en Cosmopolitan och en Whisky och njöt av utsikten.





På vägen hem träffade vi någon vi väldigt gärna skulle tagit med oss tillbaka till Sverige! Den här killen är en McDonald's hemkörningskille! Han levererar Big Macs och cheeseburgare till dörren för sju kronor extra! Det vore väl något! :)





På lördagen innan vi åkte hem till Ningbo igen, träffade vi Marielle från gamla klassen på Europaskolan och hennes kille för att äta lite lunch. Det var hur kul som helst att ses igen! Det var ju ändå typ sex år sedan sist... Så roligt att höra vad som har hänt och vilka man fortfarande träffar och pratar med osv. Det visade sig att de tillsammans håller på att starta upp ett eget herrklädesmärke och att det bland annat är därför de är i Kina! Jäkligt tufft! Vi önskar dem all lycka till! Dom visade oss till en japansk restaurang med riktigt god sushi. Till och med dawid beställde in några extra till sig själv :)

Igår kväll och idag har vi mest slöat och kollat på Desperate Housewives på dvd som vi hittade fyra säsonger av för 25 kronor sammanlagt! Överkomligt ;)


Det är väl det som har hänt i stora drag.

I morgon är det tillbaka till skolan... Hoppas att vi slipper rabbla "bo po mo fo...de te ne le". Kan vi börja lära oss lite kinesiska tack?




Vad händer hemma i Sverige då??

KRAMAR till er alla!


Kommentarer
tanja

helt underbart fint verkar det vara i shanghai på kvällen. riktigt fint på bilderna. Lite avis blir man när man tittar på alla häftiga byggnader. inget man ser varje dag presic. hoppas ni har bra väder där nere. den hårda hösten här hemma gav sig tillkänna idag. STORM har det varit inget roligt. stenhårt regn och blåst upp till max. så hoppas ni har det bätrre på andra sidan vårt klot.

//tanja

2008-10-05 @ 22:34:20
Gustav

Midsommar i repris för Dawid på den där klubben eller? ;-)

2008-10-06 @ 17:51:55
Malin

Jag har hört talas om den där midsommar festen... haha hade varit skojj att se med egna ögon... Men Josse jag tycker du ska va glad att det finns hemleveras av pizza i kristianstad iaf! Här måste vi ju åka 1,5 mil (enkel resa) för att få tag på en hyfsat god pizza.... Kör man snabbt så hinner man äta lite av den innan den är kall! KRAMAR

2008-10-06 @ 19:34:05
Josse

Nej, Gustav, ingen midsommar den här gången. Varken dopp i hjälmaren eller jägermeister :)



Ja, Malin, det kan du tro att jag är glad för! :) Är nog typ enda anledningen till att jag inte flyttade med dig upp till urskogen ;)



Hoppas att du klarar dig utan Filip där hemma i höstrusket, Tanja! Men han sköter sig exemplariskt :)



KRAM PÅ ER!!

2008-10-07 @ 08:27:59
URL: http://josseodawidgoeschina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0